Strona główna Aktualności Projekt Prawa działalności gospodarczej – stanowisko PISKP
Projekt Prawa działalności gospodarczej – stanowisko PISKP Drukuj

Szanowni Państwo,

Ministerstwo Gospodarki przesłało do konsultacji do Polskiej Izby Stacji Kontroli Pojazdów projekt ustawy – Prawo działalności gospodarczej, projekt ustawy – Przepisy wprowadzające ustawę – Prawo działalności gospodarczej wraz z uzasadnieniem
i oceną skutków regulacji.

Projektowana ustawa ma zastąpić obowiązującą od 2004 roku ustawę o swobodzie działalności gospodarczej. Nowe przepisy mają być bardziej przyjazne dla przedsiębiorców i stanowić ułatwienie w zakładaniu, prowadzeniu i zakończeniu działalności gospodarczej.

Prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przeprowadzania badań technicznych pojazdów od 2004 roku, tj. od wejścia w życie ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, jest działalnością regulowaną. Każdy kto spełnia wymagania określone w ustawie – Prawo o ruchu drogowym może uzyskać wpis do rejestru działalności regulowanej prowadzonego przez właściwego starostę. Organ nie może odmówić. Nie ma też możliwości, aby kontrolować liczebność skp i zasadność ich powstania w danym powiecie. Taki stan prawny spowodował lawinowy wzrost liczby stacji kontroli pojazdów, których przybyło ogółem od 2004 roku ok. 1,5 tyś. Doprowadziło to także do pogorszenia jakości przeprowadzanych badań technicznych i powstania wielu patologii w całym systemie kontroli pojazdów.

Polska Izba Stacji Kontroli Pojazdów, opiniując projekt ustawy – Prawo działalności gospodarczej zaproponowała rozwiązania legislacyjne, które pozwoliłyby zapobiec zjawiskom, o których mowa wyżej.

Zachęcamy Państwo do zapoznania się ze stanowiskiem PISKP w powyższej sprawie, które dostępne jest w części kodowanej tutaj .

Ostatnia aktualizacja: czwartek, 18 czerwca 2015 11:14