Strona główna Aktualności Prawo działalności gospodarczej – stanowisko PISKP
Prawo działalności gospodarczej – stanowisko PISKP Drukuj
Ministerstwo Gospodarki pismem z dnia 11 grudnia 2014 roku, sygn. akt DDR-V-4300-34/14 oraz DDR/2133/14 skierowało do szerokich konsultacji społecznych projekt założeń do ustawy – Prawo działalności gospodarczej. Nowa ustawa ma zastąpić ustawę o swobodzie działalności gospodarczej, która obowiązuje od sierpnia 2004 roku.
Polska Izba Stacji Kontroli Pojazdów zajęła stanowisko w sprawie przedmiotowego projektu. Do Ministerstwa Gospodarki skierowaliśmy pismo z dnia 8 stycznia 2015 roku, sygn. akt PISKP/LT/01/01/2015.
W obecnym stanie prawnym działalność gospodarcza w zakresie prowadzenia stacji kontroli pojazdów jest działalnością regulowaną. Po spełnieniu przewidzianych prawem warunków wymaga jedynie wpisu do rejestru działalności regulowanej.
Dążymy do tego, aby w nowej ustawie uznać działalność w zakresie prowadzenia stacji kontroli pojazdów za działalność wymagającą zezwolenia. Stacje kontroli pojazdów pełnią rolę reprezentanta Państwa w zakresie zapewnienia obywatelom bezpieczeństwa w ruchu drogowym.
Nowa Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 kwietnia 2014 roku nr 2014/45/UE (Dz. U. Unii Europejskiej L 127/51) w sprawie okresowych badań zdatności do ruchu drogowego pojazdów silnikowych i ich przyczep oraz uchylająca dyrektywę 2009/40/WE zawiera zapisy mówiące o tym, że państwa członkowskie upoważniając stacje kontroli pojazdów do przeprowadzania badań technicznych powinny wziąć pod uwagę fakt, że dyrektywa 2006/123/WE Parlamentu Europejskiego i Rady wyłącza ze swojego zakresu stosowania usługi świadczone w interesie ogólnym w dziedzinie transportu. Aby zapewnić wysoką jakość badań, państwa członkowskie powinny ustanowić system zapewnienia jakości, który obejmuje proces wydawania zezwoleń na prowadzenie badań zdatności do ruchu drogowego, ich nadzoru oraz cofania, zawieszania lub anulowania.
Mamy nadzieję, że projektując nową ustawę – Prawo działalności gospodarczej, polski ustawodawca weźmie pod uwagę tendencje europejskie, które i tak będą musiały być implementowane do prawa polskiego.
O dalszych postępach prac nad projektem ustawy – Prawo działalności gospodarczej, będziemy Państwa na bieżąco informować.
Ze stanowiskiem PISKP można zapoznać się tutaj.
Projekt założeń ustawy PDG dostępny jest tutaj.
Ostatnia aktualizacja: piątek, 09 stycznia 2015 13:40