Strona główna Aktualności Badania techniczne tzw. anglików – stanowisko PISKP
Badania techniczne tzw. anglików – stanowisko PISKP Drukuj

Szanowni Państwo,

Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju opracowało projekty zmian rozporządzeń w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz w sprawie warunków technicznych pojazdów, w związku z koniecznością wykonania wyroku Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości w Strasbourgu, który nakazuje dopuszczenie do ruchu w Polsce pojazdów przystosowanych konstrukcyjnie do ruchu lewostronnego (z kierownicą po prawej stronie), tzw. „anglików”.

Polska Izba Stacji Kontroli Pojazdów po przeanalizowaniu projektów tych dwóch rozporządzeń, przygotowała stanowisko w powyższej sprawie, które zostało przekazane do Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju.